Obojite svoje posuđe

by | 19 Januara, 2013

Odavno je poznata stvar koliko je važno iz čega nešto jedemo i pijemo, jer lijepa dekoracija stola i odgovarajuće posuđe ne samo da prijaju oku i aktiviraju čula, već utječu i na ukus i aromu hrane i pića, tvrde naučnici

Istraživanje ekspertskog tima sa Oksforda, objavljenog u časopisu “Journal of Sensory Studies”, dokazalo je, na primer, da je topla čokolada najukusnija ako se pije iz narandžaste šolje! Učesnici studije pili su toplu čokoladu koja im je poslužena u šoljicama u četiri različite boje: bijeloj, bež, crvenoj i narandžastoj. Podrazumijeva se da je čokolada u svim šoljama bila potpuno ista, ali učesnici studije tvrdili su drugačije. Naime, djelovalo im je da je ona koja je poslužena u narandžastim i bež znatno ukusnija.

Naučnici tvrde da boje i oblici jako utječu na naš doživljaj hrane i pića, da pojačavaju određene ukuse i arome. Tako, za sve što pijete, a treba da bude hladno, birajte čaše hladnih boja, najbolje plave, jer ćete tako imati osjećaj da je piće hladnije. Žuta pojačava ukus limuna, pa ako volite kisela pića najbolje je da ih pijete iz žutih čaša.

Izvor: novosti.rs

Tagovi: