Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Poslastica koja se pravi još od 16. vijeka, u posljednje vrijeme je u centru pažnje…
Francuska poslastičarnica Popelini, otvorena 2011. godine brzo je osvojila srca brojnih sladokusaca! Fini kolačići slasnog punjenja tako su uz kultne cupcakese i macaron postali još jedan slatki simbol ovoga grada.
Popelini se prave u okrugloj formi, a krasi ih divno punjenje od čokolade, vanile i kikirikija s dodacima maline i šumskog voća (ako se odlučite za voćnu varijantu). Preliveni čokoladom ili samo s malo kreme na vrhu, zasigurno će osvojiti svako nepce.
Ime su dobili po slavnom italijanskom kuharu koji je kolačiće spremao još davne 1540. godine.
Na dvoru Catherine de Medici odmah su dobili brojne obožavaoce, pa se stoga slavni recept za ovaj desert održao sve do danas.
Evo recepta:
Sastojci:
Za krofnice
Za čokoladno punjnje
Priprema:
1. U manjoj šerpi pomiješajte vodu, maslac, so i šećer, pa smjesu stavite da se kuha na laganoj vatri dok ne prokuha, zatim je skinite s ringle. Nakon toga pažljivo umijesite brašno, šerpu vratite na vatru i miješajte dok se tijesto ne odvoji od zidova šerpe. Kada se smjesa ohladi dodajte jedno po jedno jaje. Lim na kojem pečete krofnice prekrijte papirom za pečenje.
2. Prvih 15 minuta pecite na 220 stepeni, zatim sljedećih deset pecite na 190 stepeni. Kada se krofne ohlade spremne su za punjenje.
3. Pomiješajte sve sastojke za čokoladni peljev i kuhajte ga 3 do 4 minuta, dok ne dobije gustinu meda.
4. Ovom smjesom punite krofnice uz pomoć šprice.
5. Ostatak čokoladnog preljeva prelijte preko krofnica.
Izvor: Life Content – buro24/7
Foto: popelini.com