Marihuana bezbjednija od alkohola?

by | 25 Februara, 2015

I dok jedna grupa stručnjaka i dalje edukuje mlade o tome koliko je alkohol štetan po zdravlje ljudi, drugi se trude da dokažu da je marihuana ne samo opravdana u medicini nego i to da je više od 100 puta bezbjednija od alkohola.

marihuana

Najnovije međunarodno istraživanje pokazalo je da je alkohol najsmrtonosnija psihoaktivna supstanca – barem kada je riječ o riziku smrti od prevelike doze. Heroin i kokain su druga i treća po redu, a odmah slijede nikotin, ekstazi i metamfetamini.

Na začelju liste smrtonosnih supstanci je marihuana za koju naučnici tvrde da je 114 puta bezbjednija od alkohola.

“Rezultati pokazuju da je rizik od konzumacije kanabisa u prošlosti možda precjenjen, barem kada je riječ o smrtnosti”, kažu naučnici. “S druge strane, rizik koji nosi kozumacija alkohola je potcjenjen”.

Ovo nije prva studija koja je istraživala štetnost marihuane – Svjetska zdravstvena organizacija prije godinu dana sprovela je slično istraživanje, a rezultati su pokazali da je gotovo nemoguće predozirati se kanabisom.

“Procjena je da između 15 i 70 grama THC – supstance koja se nalazi u marihuani, može da ima smrtni ishod kod čovjeka. To je znatno veća količina od one koju bi osoba mogla da unese konzumirajući marihuanu”, rekao je vođa studije iz.

Uprkos rezultatima nove studije, naučnici naglašavaju da marihuanu nikako ne bi trebalo da konzumiraju djeca i tinejdžeri jer je ranije utvrđeno da kanabis može da dovede do poremećaja u razvoju djece.

Izvor: Life Content