Preminuo “Spok” iz Zvjezdanih staza

by | 28 Februara, 2015

Glumac Leonard Nimoy, koji je ostao upamćen po svojoj ulozi humanoidnog vanzemaljca Spoka u kultnoj seriji “Zvjezdane staze”, preminuo je jučer u svom domu u LA u 83 godini. Leonard Nimoy dobio je svjetsko priznanje i obožavanje od strane mnogobrojnih fanova “Zvjezdanih staza”, nakon fantastičnih izvedbi Spoka – prvog oficira Starship Enterprisea kako u serijama, tako i na filmu.

USA/FEUILLETON "STAR TREK VI"

Kao Vulkanac sa šiljatim ušima i svjetski prepoznatljivim pozdravom i blagoslovom “Live long and prosper” (na vulkanskom: “Dif-tor heh smusma), Leonard Nimoy osvojio je publiku. Nimoy je dosta poistovjećivao sebe sa likom Spoka, pa je jednom prilikom rekao da osjeća mističnu identifikaciju sa Vulkancem. Napisao je dvije knjige pod nazivom “Ja nisam Spok” (1977. godina) i “Ja sam Spok” (1995. godina).”Zvjezdane staze” su se premijerno prikazale na NBC mreži 8. septembra 1966. godine i napravile od Nimoya zvijezdu.

"Star Trek Into Darkness" DVD/Blu-Ray Release

Nimoy je režirao dva filma: “Zvjezdane staze III: Potraga za Spokom” (1984. godina) i “Zvjezdane staze IV: Povratak kući” (1986. godina) i pomogao pri pisanju scenarija.Takođe je bio glavni producent i pisac filma “Zvjezdane staze VI: Neotkrivena zemlja”.

USA : Tv series "Star Trek"

Za njim su ostali njegova žena Suzan Bay Nimoy, dvoje djece – Adam i Julie, šestoro unučadi, jedno praunuče i stariji brat Melvin.

Izvor: mondo.ba
Foto: Sipa