Kako unijeti dovoljno proteina u danu?
Niste sigurni kako unijeti dovoljno proteina? Pitate se možete li konzumirati previše? Nutricionista za sportsku prehranu, Andrew Shepherd, odgova...
Zasićene masti životinjskog porijekla nikad nisu bile štetne te nisu mnogo uticale na višak kilograma. Uzrok gojaznosti je ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima.
Zasićene masnoće životinjskog porijekla iz mesa, maslaca, jaja, svinjske masti i punomasnih mliječnih proizvoda nikad nisu bile štetne nego su sačinjavale važan dio ishrane iz kojeg crpimo vitamine topive u masti, esencijalne masne kiseline, energiju i dugotrajnu sitost. One su građevinski materijal tijela, neophodan za normalan rast i razvoj djece i za funkcioniranje organizma.
Medicinski žurnal Open Heart objavio je vijest da masti nisu štetne onako kako smo to vjerovali. One nikako nisu suštinski “krive” za višak kilograma i holesterol, koji toliko želimo da smanjimo u ishrani.
Zbog nametnutog straha od masnoća i holesterola tradicionalnu ishranu zamijenili smo industrijskim prerađevinama, light i zamjenskim proizvodima. Danas su očigledne posljedice takvog poremećaja ishrane: pretjerana gojaznost, dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, alergije i mnoge druge.
Ishrana svuda u svijetu, pa i kod nas, bogata je šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima te tu treba tražiti uzrok pomenutih bolesti.
Savjet stručnjaka je da i dalje treba smanjiti grickalice jer su one potencijalna opasnost po zdravlje.
Nerafinisani ili cjeloviti ugljeni hidrati kao što su hljeb od celog zrna žitarica, nerafinisani pirinač, pasulj i mahunrke smatraju se i dalje najzdravijim namirnicama koje osiguravaju nutritivne sastojke i štite organizam od mnogih bolesti.
Izvor: Life Content