
Pileći mafini sa povrćem
Pileći mafini sa jajima i povrćem su sjajan izbor za one koji svoju ishranu nastoje da obogate proteinima. To je ukusan i jednostavan obrok koji ...
Potrebno je:
– 200 g tjestenine, 1 mali karfiol (oko 200 g), 1 mala brokula (oko 200 g), 2 mlade mrkve, 1 srednja tikvica (oko 300 g), 1 čen bijelog luka, 150 g čeri paradajza, 50 ml ulja za dinstanje, malo sjeckanog peršuna, so, biber, malo pecorino romano sira (20-30 g).
Postupak:
– Karfiol i brokule podijeliti na sitnije cvjetove pa skuhati u posoljenoj vodi, izvaditi i ocijediti.
– Dok se to kuha, ljuštilicom za povrće isjeći mrkvu i tikvice na tračice, kao široke rezance. Oguliti i sitno isjeckati jedan čen bijelog luka, a čeri paradajz isjeći na polovine ili četvrtine.
– U vodu u kojoj se kuhalo povrće spustiti tjesteninu da se kuha, a na drugoj ringli, u dubljem tiganju, ugrijati ulje pa propržiti trake mrkve. Kad omekšaju, dodati i trake tikvica i dinstati još malo. Kad su i tikvice omekšale, isključiti ringlu i dodati bijeli luk, i sve promiješati.
– Tjesteninu rešetkastom kašikom vaditi na tiganj, posoliti, pobiberiti, promiješati lijepo, zatim dodati bareni karfiol, brokule i isjeckan paradajz, i ovlaš promiješati. Po tanjiru posuti sjeckani peršun, servirati tjesteninu, a preko svake porcije narendati malo pecorino romano sira.
Izvor: Life Content