
Za kolač:
100 g šećera
60 g šećera u prahu
125 ml ulja
60-100 g Džema extra borovnica
90 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
90 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica Vanilin šećera
45 g kakaa
200 ml jogurta
40 ml mlijeka
Za glazuru:
25 g maslaca
50 g čokolade
3 kašike slatkog vrhnja
Priprema
Vrijeme pripreme:50 min
Težina:Srednje zahtjevno
1
Izmiješajte šećer, šećer u prahu, ulje i džem.
2
Pomiješajte brašna, dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.
3
U smjesu od brašna umiješajte smjesu od džema i ulja, a zatim i jogurt koji ste izmiješali s mlijekom.
4
Sve dobro promiješajte i izlijte u namašćen duguljasti kalup (26×12 cm).
5
Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.
6
Na laganoj vatri otopite maslac, čokoladu i vrhnje, pa ovom glazurom prelijte još vrući kolač.
Posluživanje
Ohlađeni kolač narežite i poslužite.
Savjet
Kolač će biti sočan, a da li je pečen provjerite drvenim štapićem ili čačkalicom koji nakon vađenja treba ostati čist.
Izvor: coolinarika.com