Dijeta s maslinama: Smršajte za pet dana

by | 6 Maja, 2015

Ako želite da podmladite svoje tijelo, poboljšate zdravlje i smršate pokušajte sa ovom dijetom.

ThinkstockPhotos-122434254

Vjerujemo da je većini poznato koliko su masline i maslinovo ulje zdravi. Masline su bogate vlaknima, aminokiselinama, kalcijumom, cinkom, fosforom, bakrom, selenom i gvožđem, vitaminima B, C, E i R. U 100 grama zrelih maslina ima oko 6,3 posto ugljenih hidrata, 0,8 posto proteina i 10,7 posto masti. Zato nije niti čudno da ljekari nerijetko preporučuju konzumiranje 10 do 12 maslina prije samog doručka, kao prevenciju svih bolesti.

Svakodnevna konzumacija maslina smanjuje mogućnost pojave povišenog holesterola, pa tako i nastanak kardiovaskularnih bolesti, a vrlo su dobre za probavu, pa smanjuju i rizik od gastrointestinalnih bolesti. Ipak, po zastupljenosti vitamina u maslinama, prvo mesto zauzima vitamin E, koji uz velike količine drugih antioksidansa, može neutralizovati štetne toksine u organizmu. Takođe, omogućuje brže obnavljanje ćelija tijela, posebno onih koje utiču na starenje. Zato nije čudno da se maslinovo ulje vrlo često koristi u industriji kozmetike, posebno onoj koja je namijenjena za obnavljanje kože i usporavanje starenja ćelija kože.

Maslinovo ulje pak pomaže u izlučivanju žuči, što omogućava normalnu probavu i apsorpciju hranjivih sastojaka. Bogatstvo minerala vrlo je važno za funkciju bubrega, koji su uz jetru važni za izbacivanje štetnih toksina iz organizma, što na kraju pridonosi boljem zdravlju u kratkoročnom, ali i dugoročnom pogledu.

Ali, vratimo se dijeti s maslinama, koja je u biti još jedna u nizu detoksikacijskih dijeta, koje u kratkom roku služe za čišćenje organizma, ali ne smiju se sprovoditi duže od pet dana.

Naime, one mogu napraviti mnogo blagodeti za organizam, no s obzirom na to da ne sadrže dovoljno raznovrsnih hranjivih sastojaka, kod dugoročnije primjene mogu naštetiti zdravlju organizma. Nakon njihovog sprovođenja, preporučuje se zdrava i ujednačena ishrana, a ne povratak starim nezdravim navikama, što može dovesti do ponovnog još većeg povećanja kilograma. Osim toga, ako želite da isprobate ovu dijetu, morate biti ljubitelj maslina, posebno onih zelenih.

Jelovnik

Doručak i večera:

Miješana salata: 40 g rukole, 40 g zelene salate, 2 velika svježa krastavca, 40 g zelenih maslina, 1 zelena paprika, 1 paradajz, indijski oraščići, bosiljak, malo balzamičnog vinskog sirćeta, maslinovo ulje, so nije potrebna zbog maslina, ali ako ne možete bez nje, onda stavite sasvim malo morske soli.

Za ručak i večeru jedite zelene i crne masline, ali moraju biti isjeckane. Takođe, ne treba zaboraviti da crne masline imaju više kalorija nego zelene, pa se zbog toga za bolji efekat dijete preporučuje konzumacija zelenih maslina.

Između obroka pijte dosta negazirane vode, obične ili mineralne. Tokom cijelog dana ne smijete konzumirati više od tri kašike maslinovog ulja. Tokom dana sveukupno smijete da pojedete između 30 i 50 grama orašastih plodova – badema, oraha, lješnika, indijskih oraščića, a najbolji period je tokom jutra.

Za ručak jedite: Cjelovite žitarice: integralni pirinač, zob, ječam, heljdu, hljeb od cjelovitih žitarica. Žitarice skuhajte, odnosno pripremite u obliku kaše. Riba je dopuštena kao namirnica, ali u manjim količinama (oko 150 g) spremljena na roštilju. Takođe, su dopušteni mliječni proizvodi kao što je jogurt, kefir, mlijeko s malo masnoća, ali isto tako u ograničenim količinama. Na primjer, jedan jogurt od 200 ml ili šoljica mlijeka ili isto tolika količina kefira. Ne smijeju se konzumirati nikakva druga ulja osim maslinovog.

Efekat dijete

Na kraju dijete, ne samo da ćete izgubiti težinu, nego ćete primijetiti da je koža postala elastična. To se dogodilo jer masne kiseline koje sadrže masline, normalizuju metabolizam i stimulišu sagorijevanje masnog tkiva, ali isto tako regulišu stvaranje lipida kože.

Dijetu smijeju da sprovode zdrave osobe i osobe koje imaju problema s povećanim holesterolom. Ukoliko imate bilo kakvih drugih zdravstvenih problema, i nedoumica, obratite se ljekaru ili nutricionisti.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock