Kasata sicilijana by 24Kitchen

by | 26 Januara, 2013

Za koru:

  • 50 g maslaca
  • 4 bjelanca
  • 100 g šećera
  • 5 žumanjka
  • 100 g brašna

Za punjenje:

  • 40 g lješnika
  • 30 g ušećerene kore agruma
  • 30 g ušećerene kore pomorandže
  • 70 g crne čokolade
  • 1 štapić vanile
  • 600 g rikote
  • 100 g šećera
  • 1 kašika oljuštenih pistaća

Za glazuru:

  • 250 g marcipana
  • 1 belance
  • pola limuna
  • 300 g šećera u prahu

Način pripreme:

1. Umutite bjelanca mikserom dok ne postanu penasta. Žumanjke i šećer razmutite žicom na pari, dok smjesa ne postane meka i svjetla. Žumanjak dodajte razmućenim bjelancima i lagano miješajte špatulom. Dodajte brašno i promiješajte. Zatim dodajte rastopljeni maslac. Podmažite okruglu duboku posudu, dno prekrijte papirom za pečenje i sipajte smjesu. Ispecite koru u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni 20-25 minuta.
2. U tiganju na malo ulja pržite lješnike uz stalno miješanje. Pustite ih da se ohlade, a zatim sameljite. U posudi pomiješajte rikotu, šećer, pistaće, pomorandžinu i koru agruma isječenu na kockice. Dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i srce vanile. Dobro promiješajte.
3. Ispečenu i ohlađenu koru horizontalno presecite na dva dijela. Svaki dio četkicom premažite likerom. Stavite punjenje od rikote i ravnomjerno rasporedite po jednoj kori, a drugom prekrijte. Višak krema razmažite.
4. Razvijte marcipan u tanku koru, posipajući radnu površinu šećerom u prahu. Prije nego što tortu prekrijete marcipanom, stavite malo rikote na koru i razmažite. Zatim prenesite koru marcipana na tortu, dobro pritisnite, a višak odstranite nožem.
5. Za bijelu glazuru u posudu stavite bjelance i limunov sok. Dodajte šećer u prahu i snažno mutite žicom. Glazuru nanesite na marcipan i razmažite pomoću noža.
6. Tortu ukrasite pistaćima, bademima i ušećerenim korama voća.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen