Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Tikvicama odjseći drške, a potom ih uzdužno presjeći napola. Kašikicom pažljivo izdubiti sredinu i sitno je
isjeckati.
2. Pelat paradajza isjeći na kocke, marinirane šampinjone na listove, a crni luk što sitnije isjeckati. Pomoću noža za
guljenje isjeći kačkavalj na tanke listove.
3. Na malo ulja propržiti crni luk, a potom dodati meso tikvica, pelat paradajza, origano i začine po ukusu. Dinstati
na umjerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pred kraj dinstanja dodati marinirane šampinjone i suhi vrat.
5. Izdubljene tikvice kuhinjskom četkicom premazati uljem i poslagati u nauljenu vatrostalnu činiju. Peći 15 min. u
zagrejanoj rerni na 200 ºC.
6. Zatim ih izvaditi iz rerne i napuniti pripremljenim filom. Peći u zagrejanoj rerni još 20 min. Pred kraj pečenja
tikvice izvaditi iz rerne, preko fila nanijeti listove kačkavalja pa vratiti dok sir ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana