Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Način pripreme:
1. Osnovnu smjesu za palačinke sipati u plastičnu flašu sa suženim otvorom.
2. U teflonskom tiganju ugrejati malo ulja, a zatim iz plastične flaše po njemu istiskivati smjesu za palačinke oblikujući mrežu. Pržiti najprije sa jedne a potom i sa druge strane. Na isti način ispeći još palačinki.
3. Piletinu isjeći na tanke trake i začiniti po ukusu pa je propržiti na vrelom ulju da porumeni.
4. Posebno sjediniti pavlaku, rendane kisele krastavce, bijeli luk u prahu i začine po ukusu.
5. Svježi kupus izrendati na rende. Krompir oguliti i isjeći na štapiće, a zatim ga propržiti na vrelom ulju.
6. Uzeti jednu mrežastu palačinku i prekriti je listovima zelene salate. Listove premazati smjesom od pavlake, preko nje rasporediti malo piletine, kupusa i pomfrita i pažljivo urolovati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još palačinki.
Izvor: Dobra hrana