Lonci i poklopci: Riba i povrće za lagani nedjeljni ručak

by | 24 Juna, 2015

I za ovosedmično izdanje kulinarskog showa Lonci i poklopci koji je na programu televizije OBN u nedjelju 28.juna od 12 sati Vjeko Kramer je odlučio pripremati ukusna, zdrava i interesantna jela koja su idealan prijedlog za lagani ručak.

LONCI I POKLOPCI 28 06 2015.Still010

Prema najnovijim istraživanjima moderne žene znaju 21 recept napamet dok su njihove majke u 70-ima i 80-ima znale skuhati samo 17 jela. Oko 84 posto majki danas je sretno što priprema jela iz cijelog svijeta i misle da je jako važno poticati vlastitu djecu u isprobavanju različitih namirnica. Također, 61 posto njih tvrdi da
imaju više avanturističkog duha što se pripreme jela tiče nego su njihove majke ikad imale jer su kuhale uglavnom recepte tradicionalne domaće kuhinje. 

Vjeko je ove nedjelje odlučio spremati složenac od povrća, salatu od krompira, a za sve ljubitelje majoneze koju mlađe generacije rado kombinuju uz sva jela Vjeko će pokazati i kako napraviti chili majonezu.

LONCI I POKLOPCI 28 06 2015.Still009 (1)

SLOŽENAC OD POVRĆA

600g mrkve
2 paprike
2 tikvice
2 crvena luka
3 jajeta
2 dl kiselog vrhnja
100 g sira
50g krušnih mrvica
50g sezama
2 šoljice riže
4-5 šoljica temeljca
4-5 češnjeva bijelog luka
sol i biber
ulje

Rižu propržiti na malo ulja pa zaliti kipućim temeljcem i kuhati 15-ak minuta dok ne upije svu tekućinu. Na malo ulja propržiti sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša pa mu dodajte tikvicu isječenu na ploške i papriku isječenu na rezance. Kada je povrće omekšalo i pustilo vodu pomiješajte ga sa rižom i naribanom mrkvom te usitnjenim bijelim lukom. Umutite jaja i kiselo vrhnje te začinite solju i biberom. Tom mješavinom povežite složenac i stavite ga u tepsiju koju ste prethodno nauljili i posuli polovinom krušnih mrvica i sezama, odozgo pospite ostatkom prezle i sezama, te ribanim sirom. Sve zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC pola sata.

LONCI I POKLOPCI 28 06 2015.Still018

SALATA OD KROMPIRA

½ kg mladog krompira
1 kašika kiselog vrhnja
1 kašika svježeg sira
1 kašika majoneze
1 avokado
1 vezica kopra
2-3 mlada luka
sok 1 limuna
sol i biber

Mladi krompir operite i ne gulite, odstranite mu eventualne tamne dijelove i skuhajte u slanoj vodi pa ohladite. Dressing za salatu napravite tako što ćete izmiksati avokado, dodati mu vrhnje i majonezu, sok 1 limuna, začiniti solju i biberom te na kraju umiješati svježi sir. Pomiješajte ohlađeni kuhani mladi krompir i mladi luk sječen na kolutiće te usitnjeni kopar i sve prelijte dressingom. Poslužite ohlađeno.

LONCI I POKLOPCI 28 06 2015.Still021

RIBA U PIVU

½ kg fileta pengazijusa
2 jajeta
7 kašika brašna
½ l piva
sol i biber
Vegeta
začinsko bilje
ulje

Filete pengazijusa začinite solju, biberom, Vegetom, usitnjenim bijelim lukom, začinskim biljem i ostavite da se kratko mariniraju. U međuvremenu napravite Orly masu, masu za pohanje od piva. Pomiješajte žumanjke i 2 kašike ulja, začinite solju i bibera, te postepeno umiješajte 5 kašika brašna uz doljevanje pivom, a na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Riblje odreske isijecite na trakice veličine kažiprsta, pobrašnite pa umočite u smjesu od piva i pohajte u vrućem ulju ne duže od minute. Pohane odreske ocijedite na kvalitetnom papiru za upijanje i poslužite uz neki umak na bazi majoneze.

LONCI I POKLOPCI 28 06 2015.Still020

CHILI MAJONEZA

3 žumanjka
½ l ulja
1 kašika senfa
sol i biber
chili prah
2-3 ljute papričice
soja sos

Odvojite žumanjke od bjelanjaka i u žumanjke umiješajte senf, limunov sok, sol i biber. Jako polako, gotovo kap po kap doljevajte ulje neprestano miješajući. Kada majoneza postane gušća možete početi doljevati i po malo više ulja. Na kraju ju začinite soja sosom, chili prahom i prema potrebi ostalim začinima. Umiješajte sitno sjeckane ljute papričice da bi umak bio što autentičniji. Da bi bili sigurniji u uspjeh pripreme majoneze prije nego počnete cijelu akrobaciju izvadite jaja iz frižider tako da se temperiraju na istu temperaturu kao i ulje.

Prijatno!