Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Spremni ste promijeniti prehrambene navike, kako biste hranom ojačali štitnjaču, ali ne znate kako pravilno kombinirati namirnice?
Onda vam može pomoći primjer jelovnika za jedan dan, koji se nalazi u knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.
Kroz 3 obroka savršeno su izbalansirane namirnice koje će vam osigurati hranjivost i zaštitu od upala, okrijepu, prirodnu energiju te izvrstan okus u kojem ćete uživati tijekom cijelog dana.
Doručak
Kvinoja s jabukom, cimetom i orasima + čaša svježeg soka od ananasa
Sastojci: (za 1 osobu)
70 g bio kvinoje
bio rižino mlijeko – dodajte na kraju kuhanja
1/2 jušne žlice suhih brusnica
1 zelena jabuka, naribana
½ jušne žlice narezanih badema
1 desertna žlica meda
1 jušna žlica miješanih sjemenki (sezamove, suncokretove, bučine)
prstohvat cimeta
Priprema:
Ručak
Varivo od mahunarki s morskim algama
Sastojci: (za 4 osobe)
100 g zobenih pahuljica
2 jušne žlice morskih algi
50 g slanutka
150 g crvenog ili bijelog graha
2 veća nasjeckana luka
1 čajna žlica kurkume
Priprema:
Večera
Smirujuća salata od miješanog povrća
Sastojci: (za 2 osobe)
1 naribana mrkva
zelena lisnata salata
naribani korijen celera
½ krastavca
4-5 žlice smeđe ohlađene riže (basmati)
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke i začinite ih sokom od limuna i maslinovim uljem. Ova salata izvrsno je jelo niskog glikemijskog indeksa i glikemijskog punjenja.
Više recepata pronađite u e-knjizi dr. Lejle Kažinić Kreho “Hranom do zdrave štitnjače”.
Izvor: Alternativa za Vas
Foto: Getty Images