Gazpacho: Osvježavajuća hladna supa od paradajza
Iako je poznata kao ljetna supa, gazpacho je savršena i za zimu. Osvježite svoje tijelo zdravom kombinacijom paradajza, krastavca i začina Iako je...
– 3 srednja plava patlidžana
– 150 g gorgonzole
– 3 fileta pečene paprike
– 100 g cherry paradajza
– 2 kašike balzamiko sirćeta
– prstohvat bijelog luka u prahu
– mešavina začina
– ulje, so
1. Plavi patlidžan zajedno sa korom uzdužno isjeći na listove debljine 0,5 cm. Posoliti ih i ostaviti da puste sok, a potom propržiti na vrelom ulju sa obe strane da porumene. Zatim ih vaditi na papirnu salvetu kako bi upila suvišnu masnoću.
2. Ocijeđene listove patlidžana premazati balzamiko sirćetom i posuti bijelim lukom u prahu.
3. Pečenu papriku iseći na kocke 3×3 cm, a gorgonzolu na tanke listove.
4. Uzeti dva lista patlidžana i preklopiti ih unakrsno. Potom na sredinu ukrštanja staviti list sira i preklopiti ga polovinom donjeg lista patlidžana. Zatim staviti kocku pečene paprike i preklopiti gornjim listom patlidžana. Postupak preklapanja ponoviti još jednom da bi se oblikovao paketić, a potom ga probosti čačkalicom i na nju staviti polovinu cherry paradajza. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još paketića.
5. Paketiće poslagati u vatrostalnu zdjelu i kratko zapeći u rerni da se sir otopi.