Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za mus sa kiselim mlijekom:
Za dekoraciju:
Način pripreme:
1. Za mus potopite listove želatina u činiju s hladnom vodom. Nakon 10-15 minuta izvadite ih iz vode, i prebacite ih u šerpicu. Zagrejte i miješajte dok se želatin ne rastvori.
2. U činiji pomiješajte kiselo mlijeko. Malo dodajte u želatin i promiješajte. Nakon toga vratite mješavinu u ostatak kiselog mlijeka. Dodajte sok od limuna i šećer u prahu. Promiješajte.
3. Umutite lagano pavlaku. Dodajte je u mješavinu sa kiselim mlijekom, promiješajte i ostavite mus u frižideru na jedan sat.
4. Za koru mikserom lagano umutite bjelanca. Dodajte pola šećera i nastavite mućenje sve dok na dobijete gustu pjenu. Žumanjke umutite na pari sa drugom polovinom šećera. Nakon toga dodajte umućena bjelanca u umućene žumanjke, te pažljivo miješajte kutlačom. Dodajto brašno i promiješajte. Na kraju dodajte rastopljeni maslac.
5. Namažite maslacem kalup za tortu sa pokretnim dnom i sipajte smjesu u njega. Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 stopeni oko 20 minuta.
6. Narandže se filtriraju iznad činija. Isjeckajte ih na komadiće, oslobodite ih od kora. U sok od narandži koji ste sakupili dok ste ih čistili, dodajte marmeladu od kajsija i promiješajte. Dodajte i komadiće narandže i zalijte ih dobro mješavinom od soka jedne marmelade.
7. lzvadite ohlađenu koru iz kalupa i okrenite je. Prebacite mus u veliki špric sa glatkim vrhom. Napravita sloj musa iste debljine kao kora, tako što ćete početi od sredine, spiralnim pokretima.
8. Poređajte komadiće narandži spolja preko musa, vodeći računa o pravcu. Pospite pistaće.
Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!
Izvor: 24Kitchen