![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/09/GettyImages-492424788-600x470.jpg)
Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
za tijesto
– 500 g mekog brašna
– 1/2 svježeg kvasca
– 2 kašike šećera
– 1 vanilin-šećer
– 1,5 dl mlijeka
– 1 dl ulja
– 2 jajeta
za fil
– 350 g mljevenog maka sa šećerom
– 2 dl mlijeka
– 300 g šljiva
Priprema
Tijesto:
1. U manjoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svjež kvasac, kašiku šećera i kašičicu brašna. Dobro izmješati da ne bude grudvica i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudu za miješanje staviti polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje, jedno jaje, šećer i vanilin-šećer te polako promiješati. Postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umiješeno teijsto ostaviti na toplom da nadođe.
Fil:
1. Mljeveni mak preliti mlijekom pa kuvati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
2. Šljive očistiti od koštica i isjeći na kriške.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm, a zatim ga uzdužno presjeći napola.
2. Duž obje trake od tijesta rasporediti fil od maka pa pažljivo urolati.
3. Okruglu tepsiju nauljiti, a potom u nju ukrug smotati štrudlu. Između štrudli poslagati kriške šljiva tako da se na krajevima preklapaju.
4. Štrudlu premazati umućenim jajetom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: Pošalji recept