Riba u saftu

by | 2 Februara, 2013

Sastojci:

  • 500 g fileta soma
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 150 g graška
  • 3 mrkve
  • 1 manji praziluk
  • 40 g margarina
  • 2 kašike brašna
  • 3 dl supe od povrća
  • 2 dl neutralne pavlake
  • mješavina začina
  • ulje

Za puslice od krompira:

  • 500 g krompira
  • 2 žumanjaka
  • 30 g margarina, so

Način pripreme:

1. Filete soma isjeći na krupnije kocke, mrkvu i praziluk na kockice.
2. Potom mrkvu, kukuruz šećerac i grašak napola obariti u slanoj vodi i ocijediti od suvišne tečnosti.
3. Posebno u odgovarajućoj šerpi otopiti margarin a zatim dodati praziluk i pržiti dok ne omekša. Posuti brašnom i kratko propržiti.
4. Potom dodati mješavinu neutralne pavlake i supe od povrća, začiniti po ukusu i kuhati dok se ne dobije ređi sos.
5. U pripremljeni sos dodati ribu, napola obareno povrće i začine po ukusu te sve zajedno kratko prokuhati.
6. Posebno pripremiti smjesu za puslice. Krompir obariti u slanoj vodi a zatim ga procijediti i ispasirati. Sjediniti sa žumanjcima, margarinom i začinima po ukusu i umutiti mikserom.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju presuti smjesu od ribe i povrća. Masu od krompira sipati u poslastičarski džak te pomoću njega preko smjese od ribe istiskivati puslice. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 30 min.

Izvor: Dobra hrana