Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 1,5 dl mlakog mlijeka, kvasac, kašikicu šećera i kašikicu brašna pa dobro izmiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje, preostalo mlijeko i malo soli po ukusu. Zatim postepeno dodavati brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova posude. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
Fil:
1. Šunku sitno isjeckati pa sjediniti sa izgnječenim feta sirom i žumanjkom i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto premesiti pa podijeliti na 8 jufki i ostaviti da odmori 20 min. Zatim jufke istanjiti oklagijom.
2. Svaku drugu istanjenu jufku premazati umućenim margarinom i preklopiti praznom jufkom tako da se dobiju 4 preklopljena tijesta.
3. Filovana tijesta unakrsno isjeći na 8 trouglova a svaki trougao po sredini zasjeći 2 cm.
4. Na svaki trougao staviti kašikicu fila, a zatim krajeve trouglova preklopiti ka sredini i umotati kiflice.
5. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega oblikovane kiflice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana