
Zdravi tacosi za doručak
Tacosi za doručak su ukusan obrok koji možete uživati bilo kada, ne samo za večerom. Mekane kukuruzne tortilje punjene jajima, crnim grahom, sirom...
Vjeko Kramer po običaju svake nedjelje od 12 sati u kulinarskom show Lonci i poklopci donosi recepte i priprema nova jela. Vjekin ovonedjeljni izbor su jela koja su zdrava a kojima možete iznenaditi vaše najmilije za nedjeljni ručak. Ovonedjeljnu emisiju Kramer započinje pripremom zapečenog đuveča, zatim će pripremati juhu od krompira i jetricu sa gljivama, a za kraj će pripremiti salatu od graha.
ZAPEČENI ĐUVEČ
3 luka
½ kg paprike
1 feferona
½ kg paradajza
1 mrkva
1 patlidžan
1 tikvica
5-6 češnjeva bijelog luka
½ l soka od paradajza
½ kg teletine
2 jajeta
2 dl kiselog vrhnja
100g kuhane riže
1kg krompira
200 g sira za ribanje
suncokretove sjemenke
peršunov list
sol i biber
Vegeta
Olitalia maslinovo ulje
Priprema: Krompir oguliti i nasjeći na ploške pa kuhati u slanoj vodi 10-ak minuta. Luk, papriku, mrkvu, tikvicu, patlidžan i paradajz oprati i očistiti pa nasjeći na sitnije kockice i ploške. Na malo ulja popržiti prvo luk i mrkvu zatim dodati teletinu isječenu na kockice pa nakon par minuta papriku i feferone, zatim tikvicu i patlidžan, a kada povrće omekša dodati paradajz. Kad povrće omekša i meso porumeni dodati i sok od paradajza te začiniti Vegetom, solju, biberom i usitnjenim bijelim lukom. Nakon 10-ak minuta dodati i kuhanu rižu, promiješati i skinuti s vatre. Na dno tepsije složiti polovinu kuhanih krompira pa ih prekriti đuvečom i opet pokriti ostatkom krompira, preliti umućenim jajima i vrhnjem, posuti ribanim sirom i sjemenkama suncokreta pa peći u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC 30-ak minuta dok se sir ne otopi i lijepo porumeni.
JUHA OD KROMPIRA
30 dag krompira
1 šoljica mlijeka
sol i biber
Vegeta
sok ¼ limuna
Priprema: Krompir se oguli, izreže u sitne komade i kuha u slanoj vodi dok ne bude sasvim mekan. Zatim se nalije vruće mlijeko i začini se prema potrebi Vegetom, solju i biberom. Prije serviranja u juhu se iscijedi limunov sok.
JETRICA SA GLJIVAMA
½ kg jetrice
100 g suhog mesa
½ kg gljiva
2 glavice luka
5-6 češnjeva bijelog luka
100g brašna
3 dl temeljca
sol i biber
Vegeta
Olitalia ulje
Priprema: Jetricu isjeći na filete, pobrašniti i ispržiti na malo ulja u tavi. Prženu jetricu odvojiti na poseban tanjir, a na ostatku masnoće u tavi popržiti sitno sjeckani crveni luk. Kada luk omekša dodati usitnjene gljive i suho meso. Začiniti usitnjenim bijelim lukom, solju, biberom, Vegetom i zaliti temeljcem tako da se stvori gusti umak. Gustoća umaka će najviše ovisiti o količini brašna koju ste koristili prilikom prženja jetre i količine temeljca kojim ste ga razrijedili.
SALATA OD GRAHA
konzerva kuhanog graha
1 jabuka
sol i biber
1 kašika kosanog peršuna
1 kašikica isjeckanog kopra
1 kašika isjeckane paprene metvice
1 kašika vlasca
5-6 tvrdo kuhanih jaja
sok 1 limuna
Olitalia ulje
Priprema: Ulje, limunov sok, sol i biber dobro izmiješajte, pa tim dresingom začinite grah. Zatim pospite peršunom, koprom i paprenom metvicom te promiješajte. Na kraju umiješajte usitnjene jabuke i kuhana jaja. Salatu dekorirajte kriškama tvrdo kuhanog jajeta prije posluživanja.