Domaći zeleni čips koji topi masne naslage

by | 2 Decembra, 2015

Poznata izreka kaže kako se ljetna forma postiže zimi. Ali, svaka od nas zna koliko je teško odoljeti čipsu, posebno u ovo hladnije vrijeme, kada obožavamo da se ušuškamo ispod ćebeta u toplini svoga doma i gledamo omiljene serije. Međutim, grickalice ne moraju da budu masne i nezdrave – već mogu da vam pomognu da smršate, a da pritom budu jako ukusne!

ThinkstockPhotos-476549908

A ako i vi spadate u grupu onih koji ne mogu da gledaju film, bez da nešto grickaju, donosimo recept za zdravu grickalicu, koja će odlično poslužiti u te svrhe.

Radi se o čipsu od kelja, koji vrlo jednostavno možete napraviti već danas. Donosimo recept.

Sastojci:
1. Kelj
2. Maslinovo ulje
3. So

Priprema:
1. Kelj dobro isprati, a zatim i osušiti. Kako? Svaki list zamotati u kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus te ga nježno prebrisati.
2. Uz pomoć noža ili kuhinjskih makaza, isjeckati svaki list na manje komade, a sredinu potpuno ukloniti, jer je ona jako gorka.
3. Komade kelja staviti u veliku plastičnu činiju pa ih preliti maslinovim uljem. Za srednje veliku hrpicu, koristiti kašiku ulja. Neka svaki komadić bude obložen uljem.
4. Na pleh stavi papir za pečenje, a zatim po njemu rasporediti komade kelja te po njima posipati so (ukupno 1/4 kašike).
5. Zagrijati rernu na 150 stepeni i listiće kelja peći 8-12 minuta. Sve zavisi od vrste kelja koju koristite. Zato je potrebno redovno provjeravati rernu. Čips je govot čim primjetite da je kelj krut. Izvaditi kelj iz rerne, da ne zagori.
6. Ostaviti da se ohladi prije nego što ga probate. Možda će vam u početku ukus biti čudan, a možda ćete ga zavoljeti odmah! U svakom slučaju, ovo je odlična zamjena za kupovne grickalice, i, naravno, neuporedivo zdravija.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock