![Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2024/12/GettyImages-1724835521-600x470.jpg)
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
– 175 g crne čokolade
– 7 jaja
– 140g maslaca
Priprema:
1. Rernu zagrijte na 130 stepeni. Pripremite kalup za tortu, namažite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. Čokoladu izvlomite na kockice i otopite na pari, pred sam kraj kada je čokolada rastopljena umiješajte na kockice isječen maslac, miješajte dok se ne rastopi.
2. Odvojite žumanjak od bjelanjka i u jednoj činiji pjenasto umutite žumanjak i dodajte im, lagano miješajući, ohlađenu smjesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi umutite snijeg od bjelanjaka, i kašiku po kašiku dodajte u prethodno pripremljenu smjesu nježno mešajući dok smjesa ne postane homogena.
3. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veću posudu za pečenje i napunite je vrućom vodom do pola kalupa.
Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebalo da bude mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja tortu ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, posipajte šećerom u prahu, isjecite toplim nožem i poslužite uz lagano umućenu slatku pavlaku ili svježe jagode ili maline.
Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock