Preminuo legendarni David Bowie

by | 11 Januara, 2016

Muzička legenda David Bowie, preminuo je sinoć u 69. godini života, piše Billboard.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nakon osamnaestomjesečne borbe s rakom, David Bowie je preminuo, svega nekoliko dana pošto je objavio svoj posljednji album “Blackstar”.

“Davie Bowie je preminuo danas, okružen porodicom nakon hrabre borbe s rakom, koja je trajala 18 mjeseci. Iako mnogi od vas saosjećaju s našim gubitkom, molimo vas da poštujete privatnost porodice dok tuguje”, objavio je Bowiejev tim na društvenim mrežama.

Kultni muzičar koji je tokom pola vijeka obilježio i mijenjao muzičku scenu prije tri dana je proslavio 69. godina; dan prije nego je objavio novi singl “Lazarus”, a javnost nije bila upoznata sa njegovom bolešću.

Bowie je rođen 1947. godine u Londonu, a muzičku karijeru je započeo 1962. godine.Vrhove top lista dosegao hitom “Space Odity” 1969. godine.

Rođen kao David Jones, svoje ime je promijenio 1966. godine. Svirao je saksofon i nakon nekoliko pokušaja sa različitim bendovima potpisao je prvi ugovor sa Mercury Records koji je 1969. godine objavio njegov album “Man of Words/Man Of Music” na kome se nalazi pjesma “Space Oddity”.

Tri godine kasnije napravio zaokret u karijeri i osvojio glam-rock eru zahvaljujući svom androgenom alter-egu Ziggyju Stardustu.

[youtube iYYRH4apXDo]

Izvor: mtv.rs