Pita od jabuka: Klasična poslastica s bogatom tradicijom
Pita od jabuka, obogaćena cimetom i orasima, omiljena je jesenska poslastica. Jednostavna za pripremu, nudi spoj tradicije, bogatog okusa i pristup...
Vjeko Kramer će i ove nedjelje 24.01.2016. od 11:40h u programu OBN TV u kulinarskom show „Lonci i poklopci“ pripremati maštovita i ukusna jela. Vjeko Kramer će pripremati zapečene palačinke sa prasom uz salatu od oslića, pjenaste palačinke, te za kraj tortice od palačinki.
ZAPEČENE PALAČINKE S PRASOM
15-ak palačinki
100 g suhog mesa
maslac
4 struka prase
5 kuhanih jaja
biber
za bešamel:
brašno
mlijeko
maslac
ribani sir
muškatni oraščić
Vegeta
Priprema: Na malo maslaca propržiti suho meso, pa dodati na kolutiće sječenu prasu, te pirjati 5 minuta i začiniti krupnije mljevenim biberom. Kada prasa omekša umiješati je u polovinu bešamela, dodati pola ribanog sira, te sitno sjeckana kuhana jaja. Ovim filom punite palačinke, zarolajte ih i poredajte u tepsiju jednu do druge. Premažite sve ostatkom bešamela, pospite ostatkom sira, suncokretovim sjemenkama i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC 30-ak minuta.
SALATA OD OSLIĆA
4 komada oslića
100 g crnih maslina
½ kg kuhanog krompira
3 kuhane mrkve
200g kuhanog graška
3 kuhana jajeta
1 jabuka
2 kašike kiselog vrhnja
2 kašike majoneze
limun
sol i biber
riblji temeljac
Ol'italia maslinovo ulje
Priprema: Krompir skuhati u ljusci, ohladiti, oguliti i nasjeći na ploške. Oslića skuhati u ribljem temeljcu, ohladiti i očistiti od kostiju. Nasjeckati crne masline i dodati u mješavinu kiselog vrhnja, majoneze i limunovog soka. U taj dresing umiješati usitnjeni oslić, kuhana jaja, krompir, jabuku i mrkvu isječene na kockice, te kuhani ohlađeni grašak.
PJENASTE PALAČINKE
5 jaja
10 kašika brašna
1 šoljica mlijeka
1 šoljica mineralne vode
2 vanilin šećera
2 praška za pecivo
malo ulja
Priprema: Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, te od bjelanjaka mikserom umutiti čvrst snijeg u koji dodate vanilin šećer i žumanjke. Zatim dodate brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo, te na kraju mlijeko i mineralnu. Od dobijenog tekućeg tijesta praviti male palačinke u što većoj tavi. Palačinke trebaju biti pjenaste, malo deblje i mekane.
TORTICE OD PALAČINKI
palačinke
čokoladni namaz
prženi lješnjaci
džem od šljiva
kakao
½ l slatkog vrhnja
Priprema: Na tanjiru za torte slagati palačinku na palačinku, a svaku prethodno namazati čokoladnim namazom, te posuti mljevenim prženim lješnjacima. Dvije ili tri palačinke u sredini premazati džemom od šljiva. Dekorisati kakaom i umućenim slatkim vrhnjem.