Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
500 ml mlijeka
1 kocka kvasca
2 dl ulja
1 kašika šećera
2 kašičice soli
2 jajeta
1 bjelance
1 prašak za pecivo
800 g brašna
300 g sira
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika pavlake
20 g susama
Priprema:
1. U malo mlakog mlijeka izmrviti kvasac. Dodati šećer i malo brašna, promiješati i ostaviti da nadođe.
2. U dubljoj posudi pomiješati polovinu brašna, prašak za pecivo i so. Zatim dodati ulje, jaja, bjelance i nadošao kvasac.
3. Postepeno dodavati preostalo brašno i mlijeko, te umijesiti glatko tijesto.
4. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
5. Nakon toga, kidati dijelove testa veličine jajeta, pa ih istanjiti oklagijom na oblik pravougaonika.
6. Sa jedne strane po širini zasjecati trake na rastojanju od 1 cm. Na drugu stranu staviti sir, pa umotati u štapić i poredati u tepsiju.
7. Umutiti žumance sa pavlakom, premazati štapiće te ih posuti susamom.
8. Peći na 200°C dok ne porumene.
Izvor: Pošalji recept