Pijenje kafe na prazan stomak utiče na mentalno zdravlje
Mnogi uživaju u jutarnjoj kafi, ali pijenje kafe na prazan stomak može povećati stres i anksioznost. Saznajte zašto je važno jesti prije kafe Svak...
Ono što heljdu po svojoj ljekovitosti najviše izdvaja od ostalih biljaka, osim toga što nijedna druga žitarica nije tako bogata kalijumom, natrijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom i željezom, jeste i odsustvo glutena.
Tradicionalno, heljda se danas najviše uzgaja u Rusiji i Poljskoj gdje se koristi kao dodatak običnoj ishrani, a i kod nas se uzgaja iako u mnogo manjem obimu.
Heljda se kod nas najčešće koristi u cijelom zrnu ili u mljevenom obliku kao crno i bijelo heljdino brašno, mada se smatra da crno heljdino brašno ima veću nutritivnu vrijednost. Osim toga, heljdini cvjetovi su izuzetno privlačni pčelama, pa se tako dobija gust i tamn med od heljde sa jakim i specifičnim ukusom.
S obzirom na to da heljda ne sadrži gluten, jako je cijenjena kao pogodna namirnica za ljude sa celijakijom. Može se koristiti i kao brašno, tj. kao zamjena za pšenično i ostale vrste brašna koje sadrže gluten.
Zhavaljujući specifičnim materijalima, flavonidi (posebno rutinu, koji se nalazi u sjemenu) heljda ima pozitivan uticaj na kardiovaskularni sistem, jer održava normalnu elastičnost krvnih sudova, osigurava normalan protok krvi i sprečava zgrušavanje krvi u cirkulaciji.
Utiče na regulaciju holesterola u organizmu tako što smanjuje nivo štetnog, a povećava nivo pozitivnog holesterola.
Održava nivo šećera u krvi, čime sprečava pojavu dijabetisa. Takođe, pogodna je za ishranu ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2. Heljda sadrži i dosta željeza u sebi, pa je zato vrlo dobra u borbi protiv anemije. Takođe, pozitivno utiče na mršavljenje, jer biljna vlakna pružaju duži osjećaj sitosti.
Heljda je i jedna od glavnih antikancerogenih nutritijenata. Zbog visokog sadržaja vlakna i hranljivog sastava, istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka dojke za 50 posto kod žena. Osim toga, dobra je i za očuvanje crijevne flore tako da sprečava i rak debelog crijeva.
Jedina mana heljde je ta što spada u grupu potencijalnih alergena, ali je ova pojava vrlo rijetka.
Donosimo vam recept za kašu od heljde koju možete da koristite umjesto doručka. Kombinuje se heljdino brašno i med i ta kombinacija je lijek za ljudski organizam.
Ovaj lijek је оdličan zа pаmćеnje i kоncеntrаciju, pоsеbnо zа starije ljude. Heljdino brašno snižаvа krvni pritisаk, pоmаžе kоd аtеrоsklеrоzе i lijеči zаtvоr. U kоmbinаciјi sа kеfirom, smаnjuје nivо šеćеrа u krvi, čisti crijеvа i krvnе sudоvе, nоrmаlizuје mеtаbоlizаm i funkciјu pаnkrеаsа i pоvеćаvа nivо hеmоglоbinа u krvi.
Priprеmа: Kеfir (180 ml) treba preliti preko jedne kаšike brаšnа od hеlјdе i dоbrо prоmijеšаti. Ostavite da smjesa prenoći u frižidеru. Uјutru, mješavinu prоmijеšаjte još jednom i ona je time spremna da se konzumira. Ovu mjеšаvinu bi trebalo jesti umjеstо dоručkа. Mоžеtе je zаslаditi mеdоm ako želite. Nаkоn štо stе pојеli оvu mjеšаvinu za doručak, nеmојtе јеsti 3 sаtа.
Pоnоvljajtе ovaj postupak tokom 14 dаnа.
Izvor: stil/opanak.rs