Ovim navikama garantovano štetite svojim noktima

by | 4 Februara, 2016

Lijepi nokti i njegovane ruke ogledalo su našeg zdravlja i načina na koji tretiramo svoje tijelo. Ako sve češće imate suhe zanoktice i lomljive nokte, vjerovatno su oni posljedica neadekvatne njege. Evo šta sve može da našteti vašim noktima i kako da iskorijenite ove navike.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čupate zanoktice

Ako sve češće čupate zanoktice, sigurno vam se desilo i da napravite male ranice. One vrlo lako mogu da se inficiraju i samo prodube problem koji imate. Umjesto toga, na dnevnoj bazi nanosite kremu za zanoktice i redovno sređujte nokte.

Sami skidate gel lak

Iako svi volimo sjajne i nalakirane nokte, nerijetko smo nestrpljivi kada treba da dočekamo da ga skinemo i stavimo novi. U tim situacijama ga skidamo sami, bez asistencije stručnog lica u kozmetičkom salonu, što svakako nije dobro. Naime, na taj način sa prirodnih noktiju skidamo čitav jedan njihov sloj, što ih čini lomljivijim i slabijim.

ThinkstockPhotos-180956110

Foto: Guliver/Thinkstock

Zaboravljate kremu za ruke

Gotovo da se podrazumijeva da hidriramo zanoktice nanošenjem kreme, ali često u tom procesu zaboravljamo da namažemo i same nokte. Ako nokti nisu hidrirani, to takođe može dovesti do ozbiljnih problema. Stoga, sljedećeg puta kad na ruke budete nanosili kremu, ne zaboravite i na svoje nokte!

Stavljate vještačke nokte

Iako trend vještačkih noktiju i dalje ne jenjava, stručnjaci su saglasni u tvrdnji da ova navika nipošto nije zdrava. Naime, hemija koju oni sadrže škodi našim noktima i čini ih tankim i suhim, nanoseći im trajnu štetu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ne stavljate bazu

Ako ste često u žurbi, vrlo je moguće da prije nanošenja laka zaboravljate da na njih namažete providnu bazu. Ona treba da je sastavni dio procesa lakiranja vaših noktiju, jer sprečava pojavu mrlja od laka na noktima i predstavlja svojevrstan “štit” od štetnih supstanci koje sadrže obojeni lakovi.

Izvor: Life Content