Lijenja pita sa makom

by | 11 Februara, 2013

Za tijesto:

  • 200 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 dl mlijeka
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice ulja

Za fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 180 g šećera
  • 150 g griza
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g mljevenog maka
  • 2 bjelanca
  • 2 jaja

Priprema:

Tijesto:

1. Umutiti omekšao margarin sa šećerom u prahu pa dodati pavlaku i žumanjke i dobro izmiješati.
2. Zatim postepeno dodavati mješavinu brašna i praška za pecivo te ručno mijesiti dok tijesto ne počne odvajati od zidova posude.
3. Umešeno tijesto uviti u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku 60 min.

Fil:

1. U manju šerpu sipati mlijeko, dodati šećer i ostaviti da provri.
2. Potom dodati griz i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Pred kraj dodati vanilin šećer i mljeveni mak te sve zajedno kratko prokuhati.
3. U prohlađeni fil dodati dva umućena žumanjka, snijeg od četiri bjelanca i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Odstojalo tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio istanjiti pomoću oklagije na debljinu od 0,5 cm i oblikovati u pravokutnike veličine tepsije.
2. Odgovarajuću tepsiju nauljiti iu nju položiti jednu koru od tijesta. Premazati je filom od maka i preklopiti drugom korom. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 º C dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana