Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
6 jaja
7 dl mlijeka
15 punih kašika heljdinog brašna
pola kašičice sode bikarbone
soli po ukusu
ulje
300 g usitnjenog sira
1 vezica peršuna
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
2. Umutite jaja, pa dodajte mlijeko, brašno i sodu bikarbonu i mutite svek dok ne dobijete finu smjesu malo gušću od one za palačnike.
3. Namažite tepsiju uljem i u nju nanesite onoliko smjese koliko je potrebno da se pokrije dno.
4. Tepsiju stavite u rernu i pecite do 5 minuta. Kada izvadite koru iz rerne, pospite je usitnjenim sirom i peršunom, pa odozgo opet prelijte smjesom od heljdinog brašna, a zatim tepsiju vratite u rernu da se kora peče.
5. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite testo i sir. Kada se malo zapeče poslednji sloj kore, pitu isecite na kockice i vratite je u rernu da se peče dok ne dobije finu boju.
Izvor: Stvar ukusa