Sezonski meni: Tjestenina u sosu od vrhnja i lisičarki
Priprema: 10 min Kuhanje: 15 min Porcija: 4Sastojci:500 g špageta 200 ml vrhnja za kuhanje 100 ml slatkog vrhnja 300 g lisičarki 50 g...
Sastojci:
500 g mljevene junetine
500 g tankih kora za pitu
1 prasa
1 crvena paprika
1 kašičica senfa
4 jajeta
100 g krem sira
1 dl jogurta
1 dl ulja
mješavina začina
biber
Za dekoraciju:
150 g lisnatog tijesta
1 jaje
1 kašika susama
Priprema:
1. Prasu i papriku očistiti, isjeći na kocke i propržiti na malo ulja.
2. Zatim dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi, a potom dodati senf, krem sir, polovinu jogurta, začine po ukusu i polako promiješati.
4. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Posebno sjediniti žumanca i preostali jogurt, dodati snijeg od bjelanaca i polako promiješati.
5. Tri kore za pitu poprskati uljem i naslagati jednu na drugu. Ostatak kora isjeći na rezance.
6. Tepsiju nauljiti, pa dno i bočne stranice obložiti sa tri pripremljene kore za pitu. Premazati polovinom fila od mesa, posuti polovinom isječenih kora i preliti polovinom mase od jaja. Isti postupak ponoviti još jednom.
7. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom i iseći na trake širine 1 cm. Unakrsno ih poslagati preko pripremljene pite, premazati jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana