Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
Vjeko Kramer po starom običaju za svaku emisiju sprema nova iznenađenja kada su jela u pitanju. Kako se bliži proljeće Kramer je odlučio pripremati laganija jela bogata vitaminima. Ovonedjeljno izdanje Lonaca i poklopaca započinje pripremom palačinaka punjenih špinatom, zatim supom od krompira i prase, pilećom salatom s mrkvom, a za desert će pripremiti brzi i lagani čokoladni kolač.
PALAČINKE PUNJENE ŠPINATOM
10-ak slanih palačinki
½ kg kuhanog špinata
½ l bešamela
2 kuhana jajeta
150 g surimi štapića
3 čehna bijelog luka
100 g krušnih mrvica
100 g ribanog sira
50 g sezama
50 g maslaca
sol i biber
Vegeta
Priprema: Kuhani špinat krupnije nasjeckati i umiješati u gust bešamel. Kuhana jaja i surimi štapiće sitno nasjeckati i umiješati u bešamel i špinat. Začiniti sitno sjeckanim bijelim lukom, muškatnim oraščićem, solju, biberom i vegetom. Tom smjesom puniti palačinke. Vatrostalnu zdjelu premazati maslacem i posuti krušnim mrvicama, poredati punjene palačinke pa premazati s bešamelom, te posuti ribanim sirom, sezamom i krušnim mrvicama. Zapeći u zagrijanoj pećnici oko pola sata.
SUPA OD KROMPIRA I PRASE
2 vezice prase
2 krompira
pileći temeljac
vrhnje za kuhanje
maslac
sol, biber
vegeta
mješavina začinskog bilja
krotoni
Priprema: Napraviti krem supu od prase i krompira tako što na maslacu ispirjamo prasu, prvo zeleni dio pa dodamo krompir i bijeli dio prase, zalijemo temeljcem i kuhamo pola sata. Izmiksamo štapnim mikserom i dodamo vrhnje. Poslužimo dekorisano mješavinom začinskog bilja i krotonima.
PILEĆA SALATA S MRKVOM
¼ kg kuhanih pilećih prsa
1 mrkva
1 celer
1 jabuka
200 g kiselih krastavaca
2 velike kašike majoneze
1 mala kašika senfa
2 velike kašike kiselog vrhnja
sol i biber
Vegeta
mješavina zelene salate
Priprema: Piletinu iskoristimo za kuhanje temeljca, odnosno supe uz dodatak korjenastog povrća, pa procijedimo, te meso i povrće ohladimo.Ohlađenu kuhanu piletinu isječemo na kockice ili natrgamo na sitne komadiće. Kuhanu mrkvu i celer također narezati na trakice kao i jabuku i kisele krastavce, pa sve pomiješati s ohlađenom piletinom. U zdjeli napraviti dresing od majoneze, senfa, vrhnja, limunovog soka, soli i bibera, pa u sve to umiješati nasjeckano povrće i meso. Salatu ohladiti i poslužiti na mješavini zelene salate.
BRZI ČOKOLADNI KOLAČ
½ l mlijeka
½ l slatkog vrhnja
110g gustina
100g šećera
100g čokolade za kuhanje
100g bijele čokolade
250 g pettit beure keksa
Priprema: Pomiješajte mlijeko i slatko vrhnje i od te količine odvojite oko 2 dl, a ostatak stavite na vatru da prokuha. U 2 dl mlijeka koje ste odvojili umiješajte gustin i šećer pa dobro promiješajte dok se ne otope i onda to ukuhajte u kipuće mlijeko pomiješano sa slatkim vrhnjem. Krema će vam se brzo zgusnuti pa ju neprestano miješajte da se ne pojave grudvice. Kada je kuhana podijelite je u dvije posude i u jednu umiješajte čokoladu za kuhanje, a u drugu bijelu čokoladu. Na dno vatrostalne posude složite petit beure kekse i prelijte ih prvo jednom kremom, a zatim drugom i ostavite da se ohladi.
Emisija Lonci i poklopci je na programu OBN televizije u nedjelju u 11:40h.