Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Super trikovi uz koje nećete posezati za slatkišima i nezdravim grickalicama…
Da li često žudite za zabranjenom hranom dok pokušavate da smršate? Čak i oni najpredaniji dijeti osjete privlačnost hrane iz frižidera te u njemu traže nešto čime bi zadovoljili svoje žudnje.
Odricanje od zabranjene hrane tokom procesa mršavljenja ne samo da vam pomaže da izgubite kilograme, već postupno dovodi i do smanjenja jake želje za izrazito masnom, slatkom i slanom hranom.
1. Birajte hranu s nižim glikemijskim indeksom
Hrana s nižim glikemijskim indeksom sporije se vare i razgrađuju pa samim time uzrokuje manji porast nivoa glukoze u krvi i insulinu. Hrana s niskim glikemijskim indeksom pomoći će vam da se nakon obroka osjećate sitije te ćete tako smanjiti rizik od nakupljanja suvišnih kilograma. Najbolje je svaki dan jesti pet manjih obroka koji uključuju barem dvije voćke dnevno i porciju cjelovitih žitarica, tako će organizam dobiti sve potrebno i neće žuditi za nezdravim poslasicama.
2. Na posao ponesite zdrave domaće obroke
Ako žudite za picom ili hamburgerom, napravite svoje zdrave verzije kod kuće i ponesite ih na posao. Pripremite domaće pljeskavice i napravite hamburger od integralnog peciva s hrpom povrća. Pripremite ribu s krompirićima, ali ribu ispecite na roštilju, a krompir u rerni s par kapi maslinovog ulja. Ovakvom hranom koja ima zdraviji zaokret suzbićete želju za nezdravim picama, hamburgerima i pomfritom.
3. Jedite raznovrsno
Strogi i restriktivni dijetni režimi često su nutritivno neodrživi i samo povećavaju rizik od žudnje za nezdravim namirnicama. Najbolje je da sebi ništa ne zabranjujete te kombinujete barem 20 različitih namirnica svaki dan, tako ćete u jednom danu dobiti cijelo bogatstvo ukusa te nećete osjećati žudnju za nezdravim grickalicama.
4. Pametno rasporedite hranu
Kalorijski najbogatiji dio obroka stavite u sredinu, a one namirnice koje obiluju vlaknima i proteinima stavite na početak i kraj. Najbolje je započeti jelo s laganom supom, zatim pojesti neko jelo koje ima više kalorija i završiti ručak sa salatom. Ako tako rasporedite obrok, imaćete osjećaj kao da ste pojeli puno jer će biti više slijedova hrane i jednostavno nećete poslije obroka imati žudnju za slatkom hranom.
5. Ne preskačite doručak
Doručak je zaista i bez pretjerivanja, najvažniji obrok u danu. Ujutru jedite zobenu kašu ili tvrdo kuhana jaja s crnim raženim hljebom. Osobe koje preskaču doručak najčešće više žude za slatkim grickalicama tokom dana jer doručak je obrok koji najviše treba da vas zasititi pa ako ga preskočite, cijeli dan biste mogli provesti žudeći za grickalicama.
Izvor: fashion.hr