Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
3 velike kutije piškota
500 g maskarpone sira
4 jajeta
200 g šećera u prahu
1 kašika gustina
2 vanilin-šećera
300 g zamrznutih malina
1 kesica želatina u prahu
2 kesice instant kapućina
50 g čokolade u prahu
Priprema:
1. Želatin u prahu preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
2. U manju šerpu staviti zamrznute maline, dodati 2 dl vode, 60 g šećera u prahu i kuhati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Zatim dodati gustin i kratko prokuhati kako bi se dobila željena gustina. Na kraju skloniti sa ringle, dodati polovinu želatina i promiješati.
3. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg.
4. Posebno umutiti žumanca, preostali šećer u prahu i vanilin-šećer. Dodati maskarpone sir i umutiti mikserom. Na kraju dodati želatin, snijeg od bjelanaca i polako promiješati.
5. Instant kapućino pripremiti prema uputstvu sa kesice.
6. Kalup za tortu obložiti providnom folijom, a potom piškote umakati u kapućino i njima prekriti dno kalupa.
7. Premazati jednom trećinom fila od maskarponea i prekriti drugim redom natopljenih piškota. Zatim nanijeti drugu trećinu fila od maskarponea i premazati mlakim filom od malina. Ostaviti u frižider 30 min. da se stegne, a zatim prekriti još jednim redom natopljenih piškota i premazati preostalim filom od maskarponea.
8. Posuti čokoladom u prahu i vratiti u frižider da se stegne
Izvor: Dobra hrana