Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
4 jajeta
100 g brašna + brašno za posipanje
1 prašak za pecivo
100 g suhog vrata
150 g praške šunke
100 g crnih maslina
1/2 crvene paprike
1/2 zelene paprike
80 g kačkavalja
5 kašika ulja
so
Priprema:
1. Crvenu i zelenu papriku, prašku šunku i suh vrat isjeći na kockice.
2. Masline isjeckati na kolutove, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja sa 3 kašike ulja, dodati mješavinu brašna i praška za pecivo te dobro izmiješati.
4. Zatim dodati isjeckanu papriku, masline, prašku šunku, suhi vrat i kačkavalj. Posoliti po ukusu i polako promiješati.
5. Užu, dublju tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa u nju sipati pripremljenu smjesu i poravnati. Veknu peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana