
Lovorov list – nezamjenjiv dodatak jelima
Da bi lovor jelu dao potrebnu aromatičnost i okus, potrebno ga je znati pravilno skladištiti i koristiti, ali i znati razliku između dvije osnovne ...
I u prvom martovskom izdanju kulinarskog show-a „Lonci i poklopci“ koji se emituje na OBN TV Vjeko Kramer priprema ukusna i zdrava jela. Emisiju započinje pripremom deserta, ružice od jabuka, zatim će pripremati junetinu u umaku od senfa i zelenu puru, a za kraj će pripremiti salatu od kiselog kupusa i šampinjona.
JUNETINA U UMAKU OD SENFA
½ kg junetine
2 glavice luka
1 kiseli krastavac
1 jabuka
50g senfa
temeljac
vrhnje za kuhanje
malo ulja
sol i biber / Vegeta
Priprema: Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crveni luk. Kada omekša dodati mu na tanke listiće isječenu junetinu koju ste prethodno držali u marinadi od senfa barem 2 sata i pirjati nekoliko minuta. Kada meso prestane puštati krvavi sok dodati ribane kisele krastavce i jabuku te pirjati uz dolijevanje temeljcem. Začiniti solju, biberom i Vegetom, te kuhati dok meso ne omekša. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje, te pustiti da se okusi sjedine.
ZELENA PURA
200g kukuruzne krupice
200 g graška
3,5 dl vode
3,5 dl mlijeka
1 kašika maslaca
Vegeta
Priprema: Pomiješati vodu i mlijeko te ih staviti na vatru da se zagriju. Prije tačke vrenja umiješati polako kukuruznu krupicu i pire od graška te maslac. Uz neprestano miješanje na laganoj vatri kuhati 10-ak minuta uz eventualno dolijevanje još tekućine ovisno o gustoći koju želite postići.
SALATA OD KISELOG KUPUSA I ŠAMPINJONA
½ kg kiselog kupusa
150 g mariniranih šampinjona
3-4 čehna bijelog luka
crvena paprika
biber
ulje
Priprema: Marinirane šampinjone isjeći na tanke ploške i pomiješati sa kiselim kupusom isječenim na tanke rezance. Ulje lagano zagrijati i začiniti crvenom paprikom, usitnjenim bijelim lukom i biberom te preliti šampinjone i kupus.
RUŽICE OD JABUKA
½ kg brašna
1 kvasac
2 dl mlijeka
1 kašika šećera
100 g maslaca
1 jaje
800g jabuka
sok limuna
100g pistacija
100g grožđica
100g šećera
1 kašika cimeta /½ kašike kurkume /½ kašike đumbira
100g džema od marelice
Priprema: Naparavite kvaščevo mlijeko tako da pomiješate kvasac, mlako mlijeko, šećer i kašiku brašna. Prekrijte i ostavite na toplom da kvasac nadođe, odnosno da se pojavi pjena na površini. Pomiješajte brašno, temperirani maslac, umućeno jaje, te dolijte kvaščevo mlijeko i umijesite glatko tijesto koje trebte ostaviti na toplom oko pola sata.Grožđice prelijte vodom i ostavite da nabubre pa ocijedite. Jabuke ogulite i naribajte na krupniju trenicu, prelijte limunovim sokom i pomiješajte sa šećerom, isjeckanim pistacijama, natopljenim grožđicama. Sve začinite cimetom, đumbirom i kurkumom.Tijesto stavite na pobrašnjenu dasku i razvaljajte u veću plahticu debljine oko ½ cm pa ga prekrijte ravnomjerno filom i zarolajte. Ovisno o veličini posude u kojoj ćete peći kolač isijecite zarolano tijesto na 10-15 jednakih komada. Posudu premažite maslacem i na nju složite ružice jednu do druge pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta na 180ᵒC.Džem od marelica razmutite sa par kašika vode pa time premažite topao kolač.
Lonci i poklopci ove nedjelje. 06.03.2016. su na programu OBN TV od 11:40h.