Kuglof sa suhim grožđem

by | 7 Marta, 2016
Foto: Bakina kujna

Foto: Bakina kujna

Sastojci:
250 g šećera
250 g brašna
1 prašak za pecivo
4 jajeta
2 vanilin-šećera
1 kašičica ruma
2,5 dl kisele pavlake
60 g suhog grožđa
1 kašika čokolade u prahu
2 kašike ulja
50 g šećera u prahu

Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin-šećerom pa postepeno dodavati kiselu pavlaku, brašno i prašak za pecivo uz neprestano mućenje mikserom.
3. Potom dodati snijeg od bjelanaca i suho grožđe pa polako promiješati kuhačom.
4. Na kraju dodati čokoladu u prahu i samo jednom promiješati da smjesa sasvim ne poprimi smeđu boju.
5. Kalup za kuglof nauljiti i posuti brašnom pa sipati u njega smjesu do 3/4 kalupa. Peći u zagrijanoj rerni na 150°C oko 60 min. Sačekati da se ohladi pa ga izvrnuti i posuti šećerom u prahu.

Izvor: Bakina kujna