Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za biskvit:
4 jajeta
100 g šećera
50 g brašna
50 g gustina
Za fil:
4,5 dl slatke pavlake
125 g margarina
250 g šećera
150 g mljevenih lješnjaka
Za glazuru:
100 g čokolade
50 g putera
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrsti snijeg. Dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti fil od bjelanjaka sa filom od žumanjaka, dodati brašno i gustin te promiješati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. Šećer otopiti na umjerenoj temperaturi da se karamelizuje.
2. Zatim sipati u karamel 2,5 dl tople slatke pavlake i kuhati dok se karamel ne rastopi. Skloniti sa ringle pa dodati margarin i miješati dok se ne otopi. Nastaviti sa mućenjem dok se fil ne prohladi.
3. Preostalu slatku pavlaku umutiti u čvrsti šlag te sjediniti sa ohlađenim filom od karamela, dodati 100 g mljevenih lješnaka i polako promiješati varjačom.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru premazati filom i urolovati.
2. Čokoladu otopiti sa puterom i preliti preko rolata.
3. Posuti mljevenim lješnjacima.
Izvor: Dobra hrana