Sedmica borbe protiv glaukoma: Besplatno mjerenje očnog pritiska

by | 9 Marta, 2016

U sklopu obilježavanja Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma klinički centri u Sarajevu i Banjaluci danas organizuju brojne aktivnosti – besplatne preglede i javne tribine o ovom oboljenju. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Banjaluka: Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS i Udruženje oftalmologa organizovali su danas akciju besplatnog mjerenja očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, očnog dna i anketiranje o faktoru rizika. Preglede je do 14 sati moguće obaviti na Poliklinici UKC-a.

Sarajevo: Klinika za očne bolesti – Kabinet za glaukom i intraokularnu hipertenziju kao i ranijih godina, namjerava sprovesti niz aktivnosti na prevenciji i ranom otkrivanju glaukoma. Tako će u amfiteatru Doma mladih Skenderija danas od 17 do 19 sati održati javnu tribinu za građane na kojoj će biti održano predavanje čiji cilj je rano prepoznavanje glaukomskog oštećenja, kao i scrining na glaukom – mjerenje intraokularnog pritiska.

O bolesti: Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila, a podrazumijeva hroničnu, progresivnu bolest kod koje povišen očni pritisak dovodi do postepenog propadanja očnog živca. Kako bolest napreduje, napreduje i gubitak vidnog polja, a u krajnjem stadijumu pacijent potpuno izgubi vid.

Glaukom se naziva i “tihi kradljivac vida” ili bolest tihog sljepila, jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila.

Faktori rizika: Najčešći faktori rizika za nastanak glaukoma su povišen očni pritisak, starija životna dob, pozitivna porodična anamneza na glaukom, visoka kratkovidnost i dijabetes. Pacijenti koji spadaju u rizičnu grupu kojima je potreban skrining su osobe koje su navršile četrdeset godina, osobe koje osjećaju određene tegobe u oku prilikom čitanja, te određene nespecifične tegobe koje se ne mogu uvrstiti ni u jedno oftalmološko oboljenje.

Najčešće se glaukom otkrije slučajno prilikom propisivanja naočala za čitanje, zbog čega je veoma važno da se prilikom propisivanja obavi kompletan oftalmološki pregled.

Osobama koje spadaju u rizičnu grupu za nastanak glaukoma preporučuje se redovna kontrola vidnih funkcija i očnog pritiska, a liječenje se sastoji od primjene kapi za oči, laserske terapije ili hirurške intervencije.

Klinika za očne bolesti banjalučkog UKC-a poziva i oftalmologe iz drugih zdravstvenih ustanova i ordinacija da se pridruže obilježavanju Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma koja će trajati do 13. marta

Izvor: nezavisne.com, Life Content