Kalorijska i šećerna bomba, ali vrijedi grijeha: Brownie s Nutellom
Sastojci:70 g maslaca 100 g smeđeg šećera 100 g brašna 3/4 kašičice praška za pecivo 2 velika jaja 2 kašičice ekstrakta vanilije 350 g N...
Sastojci:
Za kore:
450 g brašna
1 prašak za pecivo
200 g šećera
100 g masti
2 jajeta
10 g kvasca
50 ml mlijeka
1 kašičica šećera
Za fil:
1 dl mlijeka
200 g šećera
120 g margarina
3 kašike kakaoa
3 kašike marmelade od kajsije ili šipka
100 g suhog grožđa
rum po ukusu
Za premaz:
300 g marmelade od kajsija
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Kore:
1. Sjediniti izmrvljeni kvasac sa mlakim mlijekom, kašičicom šećera i brašna pa dobro izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu za miješenje staviti polovinu brašna, prašak za pecivo, šećer, jaja i mast. Sipati nadošao kvasac pa promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i rukom mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto.
3. Umiješeno tijesto podijeliti na tri dijela. Svaki dio istanjiti pomoću oklagije na papiru za pečenje u pravougaonik dimenzija 20 x 28 cm.
4. Koru zajedno sa papirom za pečenje prenijeti u pleh i peći u rerni zagrijanoj na 200°C 7–8 min. Postupak pečenja ponoviti sa preostale dvije kore pa ih ostaviti da se ohlade.
Fil:
1. Suho grožđe preliti rumom pa dobro ocijediti.
2. U šerpi sjediniti mlijeko sa šećerom pa kuhati dok ne proključa. Dodati margarin i miješati dok se ne rastopi, a zatim umiješati kakao.
3. Jednu pečenu koru rukom izmrviti pa je preliti pripremljenom smjesom od mlijeka. Dodati marmeladu i grožđe i sve dobro sjediniti miješanjem. Po želji dodati još malo ruma.
Finalni postupak:
1. Preostale dvije kore premazati marmeladom od kajsija.
2. Na tacnu staviti jednu koru i premazati je pripremljnim filom. Preklopiti drugom korom tako da strana premazana marmeladom naliježe na fil. Ostaviti na hladnom da se stegne.
3. Na pari rastopiti čokoladu sa malo ulja pa dobijenom glazurom preliti pitu.
4. Kad se glazura ohladi, kolač isjeći na štangle željene veličine.
Izvor: Bakini slatkiši