Prijedlog za ručak: Bataci na riži s povrćem

by | 9 Aprila, 2016
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sastojci:
– 4 pileća bataka
– 2 manje glavice crvenog luka
– 1 babura paprika
– 2 mrkve srednje veličine
– 100 g smrznutog graška
– 1 šolja (od 2 dl) riže
– mješavina suhog biljnog začina
– so, biber
– ulje

Priprema:
1. Batake dobro posuti mješavinom suhog biljnog začina, utapkati prstima i ostaviti da odstoje (najbolje preko noći).
2. U šerpi na ulju ispržiti sitno isjeckan crveni luk dok ne postane staklast. Zatim dodati mrkvu isječenu na kolutove, isjeckanu papriku i grašak.
3. Pržiti nekoliko minuta uz povremeno miješanje kuhačom, te dodati rižu. Posoliti i pobiberiti po ukusu, promiješati i preručiti u vatrostalnu posudu.
4. Naliti vodom da ogrezne, pa odozgo poredati batake.
5. Poklopiti i peći oko sat-sat i po u rerni zagrijanoj na 180°C uz povremeno dolivanje vode.

IZVOR: POŠALJI RECEPT