Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za koru:
– 150 g putera
– 150 g šećera
– 150 g mljevenih oraha
– 70 g brašna
– 1 kašičica praška za pecivo
– 4 bjelanceta
Za premaz:
– 4 žumanceta
– 150 g šećera u prahu
– 1 vanilin-šećer
Za fil:
– 1 dl mlijeka
– 100 g šećera
– 100 g mljevenih oraha
– 100 g čokolade
– 100 g putera
Priprema:
1. Pjenasto umutiti puter i šećer, te dodati mljevene orahe i brašno pomiješno s praškom za pecivo.
2. Posebno ulupati bjelanca u čvrst snijeg i sve lagano sjediniti.
3. Pravougaoni pleh (35 x 20 cm) postaviti papirom za pečenje, rasporediti pripremljenu smjesu i peći koru u rerni zagrijanoj na 150°C, ali samo dok gornji sloj tijesta ne očvrsne.
4. U međuvremenu umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilin-šećerom. Izvaditi polupečenu koru, premazati je žumancima i vratiti u rernu da se prosuši oko pola sata na 50°C.
5. U šerpu sipati mlijeko i šećer, pa zagrijavati dok ne proključa. Dok je vruće, dodati puter, čokoladu i mljevene orahe i preliti preko osušenog žutog dijela. Ostaviti da se ohladi.
6. Kolač dekorisati mljevenim orasima, isjeći ga na dva dijela po dužini, a potom okruglom modlom rezati u polukrug tako da se dobiju oblici polumjeseca.
IZVOR: BAKINI SLATKIŠI