Hrana može, između ostalog, ublažiti simptome alergija na prirodan način, pa evo šta bi trebalo da jedete…
Foto: Pixabay
Brokula, kupus i karfiol – pripadaju porodici kupusnjača koje pomažu u otčepljivanju sinusa, a obiluju i vitaminom C koji se smatra čuvarom dobrog zdravlja. Kako se u samo 100 grama brokule nalazi čak 90 miligrama vitamina C, vjerujemo da ne treba dalje objašnjavati…
Bundeva – hrana bogata vitaminom A u trenu vas rješava alergijskih problema, a bundeva je veoma fleksibilna namirnica koja se može pripremati na različite načine. Vrlo slične karakteristike imaju i mrkve.
Celer – bogat je vitaminom C, a uz to je odličan saveznik u borbi protiv alergija, snižava krvni pritisak i smanjuje hronične bolove.
Bijeli i crveni luk – bogat su izvor bioflavonoida kvercetina,koji djeluje kao prirodni antihistaminik, odnosno lijek za alergije.
Zeleno lisnato povrće – jedite sve, jer blitva, kelj, poriluk, špinat i zelena salata obiluju fitonutrijentima, a posebno karotenoidima koji jačaju imunitet.
Savjet plus: Ne jedite samo namirnice, nego iskoristite i vodu u kojoj su se kuhali kao temeljac u pripremi druge hrane, te tako dodatno ojačajte svoj organizam pred sezonskim prehladama i alergijama.