Rolat od kestena

by | 20 Februara, 2013

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 100 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 70 g mljevenih lješnjaka

Za fil:

  • 500 g kesten pirea
  • 120 g putera
  • 3 kašike ruma

Za dekoraciju:

  • 2 krem šlaga od vanile
  • 100 g lješnjaka

Priprema:

Kora:

1. Bjelanjak odvojiti od žumanjka i umutiti u čvrsti snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti fil od bjelanjaka sa filom od žumanjaka, dodati brašno, gustin i mljevene lješnjake te polako promiješati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.

Fil:

Kesten pire sjediniti sa omekšalim puterom i rumom te dobro umutiti mikserom.

Finalni postupak:

1. Ohlađenu koru premazati pripremljenim filom od kestena i urolovati.
2. Rolat premazati umućenim krem šlagom od vanile i posuti mljevenim lješnjaka.

Izvor: Dobra hrana