Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjak odvojiti od žumanjka i umutiti u čvrsti snijeg. Zatim dodati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti fil od bjelanjaka sa filom od žumanjaka, dodati brašno, gustin i mljevene lješnjake te polako promiješati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Fil:
Kesten pire sjediniti sa omekšalim puterom i rumom te dobro umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu koru premazati pripremljenim filom od kestena i urolovati.
2. Rolat premazati umućenim krem šlagom od vanile i posuti mljevenim lješnjaka.
Izvor: Dobra hrana