![Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2025/02/GettyImages-508511603-600x470.jpg)
Zdravstvene prednosti cvekle – i najukusniji načini za uživanje u njoj
Zdravstvene prednosti cvekle su mnogobrojne, ali mnogi cveklu smatraju dosadnom. Zato donosimo nekoliko ideja kako je možete uvrstiti u jelovnik. ...
Grožice su jedan od najgobatijih izvora bora, minerala u tragovima koji je poznati po tome što smanjuje gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi.
Prosječni preporučeni dnevni unos bora je od 1 do 2 mg dnevno, ali barem 3 mg (do maksimalno 10 mg) bila bi zdravija doza, smatraju stručnjaci.
Kako biste osigurali zdrave kosti i postmenopauzu, dovoljno je da svaki dan uz čašu jogurta obogaćenog kalcijem dodate šaku suhih grožđica.
Poput grožđa i grožđice obiluju resveratrolom – polifenolom i antioksidansom poznatom po protuupalnom i antikancerogenom djelovanju, kao i po tome što snižava nivo holesterola u krvi.
Istraživanja su pokazala da resveratrol ima zaštitnu ulogu posebno kod određenih vrsta tumora, kao što su melanom te rak prostate i debelog crijeva, ali i kod koronarnih bolesti, degenerativnih bolesti živaca, Alzheimerove bolesti te virusnih i gljivičnih infekcija.
Izvor: ljepota.ba