Četiri opasnosti koje vrebaju iz vašeg nesesera

by | 5 Maja, 2016

Neseser za šminku i kozmetiku je plodno tlo za bakterije, prašinu, alergene i hemikalije koje mogu da izazovu i pojedina respiratorna oboljenja. Ovo su četiri najčešće opasnosti koje “vrebaju” iz vaše kozmetičke torbice, a da toga niste ni svjesni.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Prljave četkice

Ako ih ne čistite redovno, četkice za šminku postaju prljave i pune bakterija. Preporučuje se da ih čistite jednom sedmično. Tako će ostati meke i sačuvaćete ih duže. Nanesite blagi šampon i nježno pritisnite kroz vlasi koristeći prste. Isperite i ponovite sve dok voda ne bude čista. Kada su četkice čiste, protrljajte ih čistom papirnom maramicom i neka se dobro osuše.

Ostale opasnosti koje vrebaju iz vašeg nesesera pogledajte na sljedećim stranama…

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Proizvodi sa isteklim rokom trajanja

Bilo koje proizvode koji su stariji od 18 mjeseci treba baciti i zamijeniti. Tečnosti, prah, pjene, sprejevi, kao i mnoštvo tekstura i boja koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima, pravo su plodno tlo za infektivne elemente kao što su bakterije i gljivice. Ako primijetite da proizvod mijenja boju, teksturu ili počinje da miriše čudno, bacite ga odmah.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pozajmljenja šminka

Dijeljenje šminke sa svojim najboljim prijateljicama može biti opasno. Kada dijelite šminku, zamijenićete i klice i to može da se završi loše. Ako ste dijabetičar ili imate ugroženi imuni sistem, infekcije mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Najčešće infekcije su upala kapka i konjunktivitis.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bakterije

Make-up proizvodi su plodno tlo za bakterije. Svaki put kada umočite prst u teglicu sa kremom ili puderom, unosite bakterije u nju, čime je zagađujete. Kupujte proizvode u tubi i ne koristite prste za nanošenje make-upa.

IZVOR: ZENSKIMAGAZIN.RS