Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za bešamel sos:
Priprema:
1. Pomoću noža za guljenje neoljuštene tikvice uzdužno isjeći na listove. Potom listove propržiti sa obje strane na malo ulja da porumene.
2. Mocarelu isjeći na kockice, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Tijesto za lazanje kratko prokuhati u ključaloj vodi sa nekoliko kapi ulja.
4. Posebno pripremiti bešamel: u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim uz neprestano miješanje postepeno dolijevati mlijeko dok se ne zgusne. Pred kraj kuhanja dodati parmezan, muskatni oraščić i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati malo bešamel sosa. Prekriti ga listovima lazanje, preliti sa malo sosa i kečapa pa poslagati red tikvica i praške šunke. Posuti sa malo mocarele i kačkavalja. Isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Završiti listovima lazanje, preliti ih bešamelom i posuti kačkavaljem. Lazanje peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumene.
Izvor: Dobra hrana