Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za koru:
– 5 bjelanaca
– 5 kašika šećera
– 2 kašike brašna
– 1 kašičica praška za pecivo
– 100 g kokosa
– 200 ml mlijeka za prelivanje
Za fil I:
– 500 g jagoda
– 200 g šećera
– 2 pudinga od jagoda
– 250 ml vode
Za fil II:
– 5 žumanaca
– 7 kašika šećera
– 2 vanil-šećera
– 5 kašika gustina
– 500 ml mlijeka
– 200 g putera
– 100 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
– 200 g šlaga
– 300 ml kisele vode
Priprema:
Kora:
1. Umutiti bjelanca u čvrst šam, dodati šećer i još miksati. Potom umiješati brašno s praškom za pecivo i kokos, pa sve lijepo sjediniti.
2. Dobijenu smjesu usuti u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju i peći koru u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
3. Pečenu koru odmah preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi.
Fil I:
1. Jagode usitniti blenderom, dodati šećer i kuhati. Posebno rastvoriti prašak za puding u vodi, pa sipati u proključalu masu. Miješati dok se ne zgusne, a zatim skloniti s vatre.
Fil II:
1. Žumanca umutiti sa šećerom, gustinom i 100 ml mlijeka, te ukuhati u preostalo proključalo mlijeko na šporetu.
2. Pjenasto izmiksati puter sa šećerom u prahu i sastaviti ga sa ohlađenim kremom od žumanaca i mlijeka.
Finalni postupak.
1. Šlag ulupati s kiselom vodom.
2. Na koru nanijeti fil I i poravnati, premazati filom II i dekorisati umućenim šlagom.