Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Za 10 osoba
POTREBNO JE:
Za fil od kestena:
Za fil od vanile:
PRIPREMA:
Fil od kestena:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa dodati šećer u prahu i mutiti dok se ne otopi.
2. Kesten pire sjediniti sa rumom. Dodati u njega šlag od slatke pavlake i polako promiješati.
Fil od vanile:
1. U manju šerpu sipati 3 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumanjcima, vanil– šećerom i gustinom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Duguljast pravougaoni kalup obložiti najlonom. Dno i bočne stranice kalupa obložiti piškotama natopljenim u mlijeko.
2. Preko podloge od piškota sipati fil od vanile i poravnati. Zatim ga prekriti redom natopljenih piškota pa sipati fil od kestena i opet prekriti piškotama.
3. Pripremljenu tortu staviti u zamrzivač da se stegne. Potom je izvaditi, ostaviti da se otpusti, izvrnuti naopačke i dekorisati po želji.
Izvor: Dobra hrana