Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Tijesto
– 300 g mekog brašna
– 200 g oštog brašna
– 20 g svježeg kvasca
– 1 kašičica šećera
– 350 ml mlake vode
– 1 kašičica soli
– 50 ml maslinovog ulja
– 1 jaje
– 10-ak cherry paradajza
Premaz
– maslinovo ulje
– morska so i origano
Priprema:
1. U 150 ml vode razmutiti kvasac i šećer, pa sačekati da zapjeni.
2. U vangli pomiješati meko i oštro brašno, pa dodati so, ulje, jaje, kvasac i preostalu količinu vode i sve dobro zamijesiti i formirati jufku.
3. Fino pobrašnjaviti posudu u kojoj će tijesto narastati, položiti tijesto, prekriti vlažnom platnenom krpom i ostaviti na toplo mjesto da naraste tj. da se duplira.
4. Uključiti rernu da se ugrije na 220° C. Vrlo je važno sačekati da se rerna dobro ugrije.
5. Kada je tijesto spremno, izručiti ga na pobrašnjavljenu površinu i formirati jufku, pa rastanjiti (rukom ili oklagijom) u kružni oblik debljine oko 1 cm.
6. Pleh za pečenje blago pobrašnjaviti, kako se tijesto ne bi zalijepilo za dno, a zatim prenijeti rastanjeno tijesto. Tijesto ravnomerno i bogato premazati maslinovim uljem a zatim, vrhovima prstiju bockati do dna tepsije.
7. Na pripremljenu focacciu poredati na kolutove izrezan paradajz, začiniti, blago nauljiti i peći u ugrianoj rerni dok ne poprimi lijepu, braonkasto-zlatnu nijansu tj. 15-20 minuta.
8. Nakon pečenja focacciu odmah izvaditi iz pleha, posuti maslinovim uljem i četkicom razmazati po tijestu. Služiti vruće do toplo.
IZVOR: POŠALJI RECEPT