DIY: Očistite lako kuhinjske uređaje od masnoće i kamenca

by | 2 Marta, 2016

Kuhinjski uređaji skloni stvaranju masnih naslaga i kamenca će zablistati bez mukotrpnog ribanja, samo pratite ove savjete.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Naslage u blenderu

U blenderu mogu ostati sasušene naslage hrane, a do nekih dijelova ne možete doći krpom, posebno oko nožića. Ulijte u njega malo deterdženta i tople vode pa ga uključite na 15-ak sekundi. Na kraju ga dobro isperite.

2. Kuhalo za vodu i kamenac

U električno kuhalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije dno. Otavite da odstoji najmanje 15 minuta, a kod većih naslaga kamenca i nekoliko sati. Na kraju ispirajte vodom dok miris sirćeta ne nestane.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Masne naslage u rerni

Mješavina sode bikarbone i sirćeta čini čuda od svake rerne. Pomiješajte 80 g sode bikarbone i kašičicu sirćeta, nanesite na unutrašnjost rerne i ostavite vrata otvorena 15 minuta. Isperite vodom. Ova kombinacija uklanja i neugodne mirise iz rerne.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Čišćenje roštilja

Nije loše na roštilj, prije pečenja, staviti aluminijumsku foliju. Tako će kasnije biti manje muke s čišćenjem. Ako već postoje naslage masnoće najprije ih prebrišite vlažnom spužvicom pa posipajte sodu bikarbonu. Čišćenje će biti mnogo lakše.

5. Aparat za kafu kao nov

Aparat za kafu najlakše se čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus (kao da kuhate kafu) i na kraju dobro isperite vodom.

Izvor: 24sata.hr