Kako prati i održavati kašmir?
Otkrijte savjete kako prati i održavati kašmir kako biste očuvali njegovu mekoću i luksuznost dugi niz godina Ako imate kašmir džemper, šal ili de...
Kuhinjski uređaji skloni stvaranju masnih naslaga i kamenca će zablistati bez mukotrpnog ribanja, samo pratite ove savjete.
1. Naslage u blenderu
U blenderu mogu ostati sasušene naslage hrane, a do nekih dijelova ne možete doći krpom, posebno oko nožića. Ulijte u njega malo deterdženta i tople vode pa ga uključite na 15-ak sekundi. Na kraju ga dobro isperite.
2. Kuhalo za vodu i kamenac
U električno kuhalo za vodu sipajte sirće tako da prekrije dno. Otavite da odstoji najmanje 15 minuta, a kod većih naslaga kamenca i nekoliko sati. Na kraju ispirajte vodom dok miris sirćeta ne nestane.
3. Masne naslage u rerni
Mješavina sode bikarbone i sirćeta čini čuda od svake rerne. Pomiješajte 80 g sode bikarbone i kašičicu sirćeta, nanesite na unutrašnjost rerne i ostavite vrata otvorena 15 minuta. Isperite vodom. Ova kombinacija uklanja i neugodne mirise iz rerne.
4. Čišćenje roštilja
Nije loše na roštilj, prije pečenja, staviti aluminijumsku foliju. Tako će kasnije biti manje muke s čišćenjem. Ako već postoje naslage masnoće najprije ih prebrišite vlažnom spužvicom pa posipajte sodu bikarbonu. Čišćenje će biti mnogo lakše.
5. Aparat za kafu kao nov
Aparat za kafu najlakše se čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus (kao da kuhate kafu) i na kraju dobro isperite vodom.
Izvor: 24sata.hr