
Najprljavija mjesta u kući na koja zaboravljate
Kada pomislimo na prljavštinu u domu, najčešće nam padaju na pamet kuhinja ili WC, ali to nisu uvijek najprljavija mjesta...
Kuhanje podrazumijeva obavezno i sjeckanje luka koji se koristi pa skoro u svim jelima, ali koje je često najomraženija aktivnost domaćica. Uvijek oplaču, pa to i ne čudi!
Zašto se to uopće događa? Kada počnete rezati luk on oslobađa hemikaliju – sintazu – koja pak u dodiru sa sumporom (koji je sastavni dio luka), stvara hemijski spoj nazvan sin-propanetial-s-oksid koji je hlapljiv i koji potiče rad suznih žlijezda.
Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti ili barem ublažiti, prenosi britanski Express, u dva koraka.
Prvo, prije sjeckanja stavite luk u frižider na 30 minuta ili u zamrzivač na 15. Nadražujuće hemikalije zbog kojih ljudi počnu plakati lakše putuju toplim zrakom, a hlađenje luka prije nego što ga nasjeckate može spriječiti da ti spojevi dođu do očiju. Drugo, otvorite prozor blizu mjesta gdje režete luk – na taj način će se raspršiti hemikalije koje nadražuju oči. Idealno bi bilo i da uključite napu ili mali ventilator tokom rezanja.
Ivan Murauyou/Getty Images